Machtige muziek. Een swingende sound. Daarvoor tekenen de enthousiaste musici van Big Band Beeg. Beeg is de Limburgse naam voor het dorp Grevenbicht, gelegen binnen de gemeente Sittard-Geleen. Het repertoire is breed georiënteerd en aangepast worden aan de wensen van de klanten. Zo kunnen zangers en/of zangeressen de band tijdens optredens versterken. Kortom, Big Band Beeg beschikt over de juiste ingrediënten voor een aantrekkelijk luisterprogramma of een wervelende dansavond.

Bezetting

20 muzikanten; vijf trompettisten, vijf saxofonisten, vier trombonisten en een combo met drums, bas, gitaar, percussie en piano vormen samen de basisbezetting van de band. Professionele zangers en zangeressen (afhankelijk van het te spelen genre) completeren het geheel. Dat zijn Cyrille Niël, Ellen Bliek, Erik Moonen en Marlou Obers.

Liefde voor muziek

De Big Band Beeg is in 1986 opgericht door enkele Grevenbichtse musici. Wat aanvankelijk als gelegenheidsorkest bedoeld was, groeide uit tot een hechte formatie van muzikanten die in elk geval één ding gemeen hebben: hun liefde voor muziek. Inmiddels is de band uitgegroeid tot een (Eur)regionale Big Band, want diverse muzikale talenten uit omliggende gemeenten zijn in de loop der tijd de gelederen komen versterken. Momenteel maken muzikanten uit heel Limburg deel uit van het orkest.

Anders dan de naam doet vermoeden, is het repertoire niet beperkt tot de originele big band muziek, maar zeer uitgebreid; van lichte jazz tot pop tot dans en filmmuziek, maar ook latin- en soul-muziek. Dit alles via zowel klassieke en eigentijdse toparrangementen, vaak op maat voor de band geschreven.

Muzikale leiding

De afgelopen jaren wordt de bigband uitsluitend geleid door professionele musici: Zef Hamers (leider van het eerste uur) Fer Hendriks (nog actief op trombone) May Peters, een tromboniste die haar sporen verdiend heeft in het latin-circuit en tegenwoordig in Puerto Rico muzikaal furore maakt en Alexandre Plumacher, een vermaard trompettist uit Luik. Van 2005-2016 verzorgde Alex Loiacono (B) de muzikale leiding. Hij heeft voor een behoorlijke uitbreiding van het repertoire van de Big Band gezorgd. Vanaf november 2016 staat Big Band Beeg onder leiding van Harrie Lambrichts.

Optredens

De Big Band Beeg treedt niet alleen lokaal of regionaal (Sittard, Geleen, Kerkrade, Maastricht, Heerlen) op, maar ook nationaal (o.a. Blaricum, Best) en internationaal zoals in Brussel, Bastogne, Düsseldorf en Hasselt.

Bij diverse gelegenheden verwelkomt Big Band Beeg steevast vermaarde gastsolisten uit binnen- en buitenland. In het verleden waren dat o.a.: Freddy Bierset (zang en gitaar), Javier Plaza (zang en percussion), Bert Boeren (trombone), Frank Vaganee (saxofoon), Ruud Breuls (trompet, fluegelhorn), Randal Corsen (piano), René Schuman (zang en gitaar), Loet van der Lee (trompet), Edith Mossel (percussion), Marc Huynen (trompet), Gerardo Rosales (percussion), May Peters (trombone), Marcel Joosten (fluit en saxofoon), Liber Torriente (percussion), Marc Godfroid (trombone), Jorge Martinez (piano) en  Joaquín Ibañez (zang).